Flora (de planten)

Omdat Costa Rica zoveel verschillende klimaatzones heeft, zijn er ook veel verschillende soorten begroeiing. Hoog in de bergen ligt de páramo, begroeid met gras en gedrongen bomen. Wat lager kom je terecht in de nevelwouden. Monteverde is een van de bekendste nevelwouden, maar ook ten zuiden van San José, in de omgeving van San Gerardo de Dota (Dantica Lodge)  is deze bijzondere omgeving te zien. Je loopt soms de hele dag met je hoofd in de wolken!
Een groot deel van het groen in Costa Rica is tropisch regenwoud. Dat is te vinden aan beide kusten. Verder zijn er in het noorden, in de provincie Guanacaste, de tropische droogbossen.  En in het zuiden zijn de mangrovenbossen te vinden die met hun wortels in het water staan. De mangroven zijn een belangrijke broedplaats voor vele zoet- en zee- water vissen. Zonder mangroven zouden veel vissoorten uitsterven. Mangroven zijn beschermd natuurgebied in Costa Rica.
Dieren en planten Costa Rica heeft zo veel te bieden!
dieren planten Costa Rica

De nationale bloem van Costa Rica is de orchidee Guaria Morada (zie foto)
De nationale boom is de Guanacaste (groeit vanaf zeeniveau tot 900 m), die schitterende zaden in de vorm van oren heeft.

nevelwoud Costa Rica

.

.

dieren planten Costa Rica
dieren planten Costa Rica

Fauna (de dieren)

Het dierenleven is heel veelzijdig. Hieronder staan wat aantallen en hoogtepunten:

rond de 865 soorten vogels quetzal, motmot, kolibri’s, gieren, toekans, papegaaien, trogons, ijsvogels, spechten en de nationale vogel, de “yigüirro”
circa 150 soorten amfibieën pijlgifkikkers, grote padden
circa 215 reptielensoorten slangen, hagedissen, leguanen, ctenosaurus, krokodillen, kaaimannen en natuurlijk schildpadden
meer dan 240 zoogdier soorten luiaarden, apen, neusbeertjes (coati), jaguars, agouti’s, miereneters, vleermuizen, wasberen, tapirs
minstens 35.000 insectensoorten morpho vlinder (spectaculair groot en blauw), bladsnijmieren en nog vele, vele andere…
zeedieren, rivieren dolfijnen, bultrugwalvissen, schildpadden, papegaaivissen en 130 soorten zoetwatervissen

Bepaalde dieren vindt men specifiek op bepaalde plaatsen in Costa Rica. Schildpadden komen bijvoorbeeld aan land in Tortuguero (aan de Caribische kust) en in de buurt van Tamarindo (aan de Pacific kust). De gifpijlkikkers leven met name in de nevelwouden in de bergen. Luiaards kom je zeker tegen in Nationaal Park Manuel Antonio (aan de Pacific kust) of tijdens een tocht door de mangroven van de rivier Sierpe. Daar zijn ook de capucijneraapjes, eekhoornaapjes en brulapen. De spin-apen (spider monkeys) zitten juist voornamelijk aan de Caribische kant van het land.

De zeedieren zijn natuurlijk ook heel interessant. Walvissen kun je langs de Pacific kust zien van juli tot oktober en van januari tot april. Ze bezoeken met name de kust bij Marino Ballena, aan de Zuid Pacific Ocean, om daar te paren en hun jongen ter wereld te brengen. Maar zeker ook te bewonderen aan de zuidkant van het schiereiland Nicoya! Informeer eens bij een van onze hotels aan de Pacific kust.  Zowel het Noorden als het Zuiden van de Pacific kust zijn geschikt om te duiken. Je zult rifhaaien kunnen zien, grote roggen, papegaaivissen, ballonvissen – en nog veel meer! Een uitstekende duikplek is Isla del Caño.
Dieren en planten Costa Rica: volop keuze!

Dieren planten Costa Rica
Costa Rica beschermt de dieren in het wild. Daarom zul je nergens met dolfijnen kunnen gaan zwemmen. Men is bezig de commerciële dierentuinen te sluiten zodat alleen opvang centra overblijven voor dieren die in nood zijn. Bijvoorbeeld het Jaguar Centrum aan de Caribische kust, in de buurt van onze hotels El Arbol, Geckoes Lodge en Tree House Lodge. Zeker de moeite waard om te bezoeken.

Voor vogel liefhebbers is Costa Rica een paradijs.

vogeltrek amerika

Het land ligt tussen Noord en Zuid Amerika in zodat er eigenlijk altijd weer trekvogels zijn die vanuit het noorden of het zuiden Costa Rica opzoeken om de winter te ontvluchten.

Meer dan 865  vogelsoorten worden in Costa Rica waargenomen. Natuurlijk is er een website met een heleboel informatie over en foto’s van de vogels in Costa Rica. Kijk hier maar eens.