Gezondheid tips voor op reis door Costa Rica, onze adviezen zijn gericht op gezonde reizigers.
Reizigers die zwanger zijn of reizigers die medicijnen gebruiken raden aan wij om nader advies te vragen bij de huisarts en/of GGD.

Waarschuwingen
Het Ministerie van Gezondheid van Costa Rica geeft geen speciale waarschuwingen af over gezondheid of tips voor op reis door Costa Rica.
Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse zaken geeft geen waarschuwingen af voor Costa Rica.
Kijk hier voor de meest actuele situatie.

Zwangere vrouwen
In tropische landen komen ziektes voor die van invloed zouden kunnen zijn op de gezonde groei van de baby. Omdat de eerste drie maanden van de zwangerschap zo belangrijk zijn voor de vorming en opbouw van het ongeboren kind is het wellicht verstandig een vakantie naar een tropisch land even uit te stellen.
Het Zika virus kan een risico vormen, alhoewel er nog steeds geen wetenschappelijk bewijs is dat er een verband bestaat tussen het Zika virus en microcefalie. Gelukkig komt Zika niet veel voor in Costa Rica. Er zijn wel een paar gevallen van zwangere vrouwen met Zika geweest, maar alle baby’s zijn gezond geboren.

Voorbereiding
Vaccinaties zijn niet verplicht in Costa Rica.
Indien je 24 uur of langer in Panama, Colombia of andere landen bent geweest waar gele koorts bestaat (overstappen op het vliegveld telt niet mee) moet je kunnen aantonen dat je tegen gele koorts bent ingeënt.
Geadviseerd worden inentingen tegen DTP en Hepatitus A en B. Vraag dit na bij de GGD of een adviescentrum voor reizen in de tropen.
Tegen Dengue, Zika of Chikungunya zijn geen vaccinaties voorhanden.
Malaria komt praktisch niet voor in Costa Rica. Malariapillen slikken is niet nodig.

tijger

tijgermug

Zika, Chikungunya en Dengue virus (knokkelkoorts) en Malaria
Deze vier ziektes zijn al heel lang bekend in tropische landen.
Zika-, Chikungunya- en Dengue- virus wordt overgebracht door de Tijgermug (Aedes Aegypti) en komt voor in gebieden waar het met de hygiëne niet zo nauw genomen wordt. Lege blikjes, rotzooi en oude autobanden zijn de ideale broedplaatsen voor de larven van deze mug. De mug moet ook leven in een gebied waar het Zika, Chikungunya of Dengue virus voorkomt. De mug moet eerst iemand met de ziekte hebben geprikt om de ziekte daarna pas over te kunnen brengen op de volgende persoon die door deze mug wordt geprikt.
De muggen hebben een leefgebied van 300 tot 500 meter rondom de plek waar ze geboren zijn.
Zika: is een milde ziekte. Eén op de vier mensen wordt werkelijk ziek en dat kan 2 tot 7 dagen duren. Koorts, huiduitslag, ontstoken ogen, spierpijn zijn symptomen.
Dengue is er in verschillende gradaties, van een paar dagen tot een langere periode ziek zijn. Ook hier zijn de symptomen koorts, hoofdpijn, pijn acher de ogen, spierpijn, misselijkheid.
Chikungunya begint met koorts en gewrichtspijn daarna hoofdpijn, uitslag. Herstel kan langere tijd in beslag nemen.
Malaria
Malaria komt nauwelijks voor in Costa Rica, tenzij je van plan bent om langdurig onherbergzame indianenreservaten ergens ver in het binnenland te gaan bezoeken, waar vrijwel nooit een toerist komt. Want in die onherbergzame gebieden komt zeer sporadisch malaria nog wel voor, in 2013 waren dat 7 personen, allemaal indianen die in dat gebied wonen. Malaria wordt overgebracht door de malaria muskiet.
Er bestaat een medicijn om te voorkomen dat je malaria krijgt. De tabletten zijn echter kostbaar en niet zonder risico’s. Je kunt beter uit die veraf gelegen gebieden wegblijven.

Muggen
ventilator helpt bij muggenMuggen zijn er overal in Costa Rica. De mug is het meest actief net voor en na zonsondergang. De Tijgermug is ook overdag actief. Muggen komen meer voor in waterrijke gebieden, vooral als het om gebied gaat 500 meter rondom stilstaand water. Muggen hebben een enorme hekel aan wind, en zoeken dus warme, donkere, beschutte plekjes op, bijvoorbeeld onder een tafel, of in het bos. Slaapkamers dus flink ventileren met de ramen open en de ventilator aan.

VapoRub tegen muggenNiet alleen deet helpt tegen muggen, muggen houden ook helemaal niet  van Vicks. Je weet wel, dat goedje wat je als kind op je borst en je hals moest smeren als je erg verkouden was. Muggen houden wél van lekkere geurtjes die je gebruikt zoals deodorant, geurige shampoos en vloeibare douche-gels. Gebruik dus neutrale zeep en deodorant.
Geadviseerd wordt om risicogebieden,  zoals achterbuurten waar men het niet zo nauw neemt met de hygiëne, te mijden.
Op het strand komen zandvlooien voor die omstreeks zonsondergang te voorschijn komen en op je benen springen. Niet fijn en jeukt erg.
In elke supermarkt zijn flesjes en spuitbusjes te koop met deet  in allerlei sterktes tegen de muggen. Bij de “farmácia” (drogist) zijn tubetjes met goede zalf tegen de jeuk te koop.

medicijnen

Medicijnen
Gebruik je medicijnen? Neem dan het recept mee. Handig als je onderweg nieuwe medicijnen moet kopen.
In sommige gevallen moet je op het vliegveld een Engelstalige verklaring van je arts kunnen tonen, met name als het injectiespuiten en zware medicijnen betreft die onder de opiumwet vallen.
In de reisapotheek mogen naast de pleisters en aspirines de anti-diarree tabletten niet ontbreken.
Loperamide is een paardenmiddel tegen diarree, maar niet geschikt voor zwangere vrouwen of personen die andere medicijnen slikken. Drink vooral veel water of frisdrank zonder prik.

Eten en drinken
Op veel plekken in Costa Rica wordt gezegd dat het water veilig is om te drinken. Meestal vanwege het feit dat er (veel) chloor aan het water is toegevoegd. Wij raden echter aan om tijdens de vakantie geen risico te nemen en flessenwater te drinken. Gewoon voor de zekerheid!
In restaurants is het eten doorgaans van goede kwaliteit. Maar bij bushaltes en tentjes langs de weg zie je nog wel eens van die glazen kastjes staan met een warmtelamp waar dan vleespasteitjes in worden bewaard.  Dat is natuurlijk vragen om problemen! Hamburgers kunnen ook nog wel eens een probleem zijn omdat ze niet door en door gaar zijn gebakken.

apotheek costa rica

Mocht je toch ziek worden
Bijna overal zijn ‘farmácias’ = apotheken/drogisterijen waar je makkelijk alle mogelijke medicijnen kunt krijgen, ook zonder recept. Meestal is een arts aanwezig in de farmácia.
Ziekenhuizen en doktersposten zijn er door het hele land verspreid. Er zijn doktersposten, de zogenoemde Ebais en de ziekenhuizen die toebehoren aan de ‘Caja Costarricense de Seguro Social’,  het Costaricaanse ziekenfonds,  de beste plek voor de eerste medische hulp. In geval van ernstiger zaken kun je beter naar een van de particuliere ziekenhuizen gaan.

En natuurlijk zal de eigenaar van ieder Holland Hotel je graag helpen zo snel mogelijk weer beter te worden.