Natuur in Costa Rica
De vraag stellen waar je écht naar toe moet in Costa Rica, is vragen om een onmogelijk antwoord: alles is mooi! Costa Rica ‘barst’ van de natuur en de natuur is zeer divers: van nevelwoud tot tropisch strand, van regenwoud tot weinig begroeide bergtoppen of vulkanen.

Vulkanen.
Costa Rica is een echt vulkanenland, daar waar de natuur in Costa Rica zo veelzijdig is. Door het hele land lopen diverse bergruggen, en een aantal daarvan is opgebouwd uit vulkanen. In de Centrale Vallei, dicht bij de hoofdstad San José, is de vulkaan Irazú te bezichtigen. De vulkaan ligt in een natuurpark. Irazú, vlak bij de stad Cartago, is een soort maanlandschap, heel bijzonder om te zien. Poás, bij Alajuela, heeft een kratermeer, waar het soms behoorlijk naar zwavel kan stinken. De Poás is momenteel niet te bezoeken vanwege toenemende vulkanische activiteiten. De vulkaan blaast stoom en stofwolken uit.  Ten oosten van Irazú ligt de vulkaan Turrialba, die na een lange slaaptijd in 2008 weer actief is geworden. Regelmatig komen er stoompluimen, stofwolken en rotsblokken uit. De top is momenteel niet te bezoeken, vanwege de vulkanische activiteit. De meest bekende vulkaan van Costa Rica is Arenal. Deze vulkaan is momenteel (tijdelijk?) niet actief. Een goede plek om de vulkaan te zien is La Fortuna, of El Castillo. Wilt u de vulkaan van dicht bij observeren, ga dan naar de Arenal Observatory Lodge. Wat verder naar het noorden liggen de wat minder bekende Tenorio en Miravalles vulkanen, en de Rincón de la Vieja. In het natuurpark aan de voet van deze vulkaan kunt u prachtig wandelen. Hier ziet u de kokende bubbelende modder, en de stoom komt er zo maar de grond uit.

natuur in Costa Rica
natuur in Costa Rica

Natuurparken
Zo’n 20% van het oppervlak van Costa Rica bestaat uit natuurparken. De natuur in Costa Rica is dan ook veelzijdig. Op deze site vind je een kaart van Costa Rica met alle parken. De bekendste zijn:
– Corcovado op het schiereiland Osa
– Manuel Antonio in het Centraal Pacific gebied
– Monteverde in Guanacaste
– Rincón de la Vieja in Guanacaste
– Tortuguero in het noordelijk Caribisch gebied
En nog veel meer!

natuur in Costa Rica

Watervallen
In Costa Rica zijn veel watervallen. Die zijn vooral in het regenseizoen spectaculair. Bij sommige watervallen bestaat de mogelijkheid om onder de waterval te zwemmen, of er langs omhoog te klimmen (rappeling). Een aantal van de bekendste watervallen zijn: La Paz, Nauyaca, en de waterval in de Río Celeste.

 

Heetwaterbronnen
Heetwaterbronnen vindt u in de omgeving van Rincón de la Vieja en in de buurt van La Fortuna, bij de vulkaan Arenal. Maar ook bijvoorbeeld helemaal in het zuiden, vlak bij San Vito. Of AGUAS TERMALES QUEPOS iets ten noorden van Dominical, bij Hatillo. Heel natuurlijk, niet aangelegd, puur natuur! Entree is $5 p.p.

natuur in Costa Rica

Nevelwouden
De nevelwouden van Costa Rica hebben een heel aparte flora en fauna. In deze wouden is ook de quetzal te zien, een schitterende vogel. De bekendste nevelwouden zijn gelegen in Monteverde in Guanacaste en rondom San Gerardo de Dota, aan de weg van San José naar San Isidro

Mangroven
In Costa Rica vindt men een van de grootste mangrovengebieden van Centraal Amerika. Dit gebied ligt in de delta van de rivieren Térraba en Sierpe. Vanuit Sierpe worden tours georganiseerd met een bootje om hier in dit bijzondere gebied dieren te spotten: vier soorten apen, luiaards, boa constrictors, rode ara’s, kaaimans en krokodillen en heel veel vogels.

Costa Rica
een land
vol natuur
en avontuur