Praktische zaken en handige tips

Klimaat

Het klimaat van Costa Rica is tropisch. Dat betekent dat er vrijwel het gehele jaar door een aangenaam warme temperatuur heerst. Er zijn 8 verschillende klimaatzones en dus is het klimaat eigenlijk overal weer anders. Er is de droge periode, van december tot en met april. Mei tot en met november wordt het groene seizoen genoemd, dan regent het vaker. Meestal beperkt dit zich tot een flinke hoosbui in de loop van de middag of avond. In oktober regent het meer, maar is het aan de Caraïbische kust juist vaak droog en zonnig.
De temperatuur wordt in Costa Rica mede bepaald door het landschap. Door het midden van het land loopt een bergketen. San José ligt hier op een hoogvlakte (rond 900 meter), waardoor het hier niet extreem warm wordt. De temperatuur ligt meestal rond de 21 graden. In de laaglanden aan beide kusten kan de temperatuur in de droge periode oplopen tot boven de 30-35 graden. Ook is de luchtvochtigheid per gebied verschillend. In het noord westen warm en droog, in het zuid westen juist warm en vochtig. De Caraïbische zijde is ook warm en vochtig. In de bergen bevinden zich de nevelwouden, het is er koel en vochtig.
Via deze link lees je wat de verwachting voor vandaag is in de diverse streken van Costa Rica.

Praktische zaken en handige tips Holland Hotels Costa Rica

.
.

Praktische zaken en handige tips Holland Hotels Costa Rica

Wisselkoersen en bankbiljetten Costa Rica

Geld

In Costa Rica wordt betaald met colones. Hotels en touroperators worden graag betaald in U$ dollars. De koers van de Colon ten opzichte van de US dollar en de Euro is aan schommelingen onderhevig. Met een Nederlandse pinpas (voorzien van Maestro-logo) kun je bij een heel veel banken in Costa Rica geld opnemen. Pinnen met je pinpas kan niet in Costa Rica. Creditcards (MasterCard en Visa) worden bijna overal geaccepteerd. Amerikaanse dollars worden door hotels geaccepteerd, in lokale winkels is dit niet altijd het geval. Zorg dus altijd voor contant geld (colones) op zak.
Wissel geen dollars in voor colones op het vliegveld in San José, je krijgt absoluut een zeer slechte koers! Er hangt wel een ATM in de aankomsthal, waar je de koffers van de band moet halen. De ATM geeft je geld tegen een normale koers.
Rabo bankpassen, maar ook andere bankpassen dienen via de website van de bank geldig gemaakt te worden voor gebruik buiten Europa.
Bankpassen worden soms om een onbekende reden in sommige plaatsen niet geaccepteerd. Neem voor de zekerheid altijd een VISA card mee.

Praktische zaken en handige tips Holland Hotels Costa Rica

Praktische zaken en handige tips

Reisdocumenten

Om Costa Rica in te komen, heb je een (Nederlands of Belgisch) paspoort nodig dat één dag na thuiskomst in Europa nog geldig is. Kinderen moeten een eigen paspoort hebben. Reeds bij vertrek uit Europa moet je kunnen aantonen een terugreisticket in bezit te hebben (mag ook een geldig vliegticket of buskaartje zijn naar Nicaragua of Panama).  Personen met een Belgisch of Nederlands paspoort mogen maximaal tot 90 dagen in Costa Rica verblijven, daarna moeten ze voor tenminste 72 uur Costa Rica verlaten.

Belangrijke informatie indien je via de USA reist, ook voor een tussenstop: klik dan hier. Je hebt namelijk een ESTA-visa vrijstelling nodig. In de USA moet een Belgisch of Nederlands paspoort nog minimaal één dag geldig zijn op de dag van vertrek uit de USA. Reis je via Canada dan heb je ETA nodig om via dat land naar Costa Rica te reizen. AANVRAGEN
Indien je je paspoort kwijt raakt in Costa Rica dan kun je bij de  ambassade in San José een nieuw paspoort krijgen. Je hebt een nieuw geldig paspoort nodig indien je via de USA terugreist. Het duurt echter soms wel 3 weken voordat je een nieuw paspoort krijgt. Een noodpaspoort duurt enkele dagen, maar daarmee mag je niet via de USA of Canada terugreizen.
PAS GOED OP JE PASPOORT, verlies of diefstal van het paspoort bezorgt je heel veel ellende en kan het directe einde van de vakantie betekenen. Je mag niet rondreizen door Costa Rica zonder een origineel en geldig paspoort en/of rijbewijs. Je zult in de meeste gevallen een hotel dicht bij de ambassade moeten gaan opzoeken en daar afwachten tot je weer in het bezit bent van geldige (tijdelijke) reispapieren.
Op reis bewaar je het paspoort op je lichaam in een speciaal reistasje, tijdens verblijf in hotels in de kluis van het hotel. Maak een kopie van het paspoort + kopie van de bladzijde met de stempel van de migratiedienst van Costa Rica (is op de dag van aankomst in het paspoort gezet) en leg de kopie in de auto. Zo reis je veilig.

Controles.
De controle is bijzonder streng in de USA. Maak absoluut geen grapjes, word niet brutaal. Blijf onder alle omstandigheden beleefd en werk altijd mee. Volg alle instructies nauwkeurig op. Vloeistoffen in plastic doorzichtige zakje tonen en elektronica uit de beschermtas of hoes halen.  Vertel altijd de waarheid. Heel vervelend, maar dan ben zo je snel mogelijk en zonder problemen weer voorbij de controles.

LAAT NOOIT REISDOCUMENTEN en BANKPASSEN ONBEHEERD IN JE AUTO.

Praktische zaken en handige tips

Bekeuringen in Costa Rica

Een bekeuring voor te hard rijden kost veel geld, de boete loopt al gauw op tot bijna $700. Over een doorgetrokken streep rijden kost tenminste $ 600.

Kraanwater
Over het algemeen wordt aangeraden voorzichtig te zijn met het drinken van kraanwater. Er zijn overal flessen schoon water te koop.

Praktische zaken en handige tips Holland Hotels Costa RicaStroom
Neem je apparaten mee met een stekker, dan heb je ook een omvormer nodig: de stroom is 110 Volt, 60 Hertz in Costa Rica. De stopcontacten en stekkers zijn naar Amerikaans model: twee platte parallelle strips.

Taal
In Costa Rica spreekt men Spaans. In veel gevallen zul je met Engels terecht kunnen in hotels, restaurants en andere plekken waar veel toeristen komen.

Vertrekbelasting
Nog maar zelden hoef je vertrekbelasting te betalen. Tegenwoordig zit deze belasting inbegrepen in de ticketprijs. Is de vertrekbelasting niet inbegrepen? Dat merk je vanzelf bij het inchecken op het vliegveld. Dan betaal je alsnog een belasting van $ 33. Dit kan in Costaricaanse colones en /of Amerikaanse dollars of met creditcard betaald worden. Daar kun je de laatste colones dus kwijt. Neem geen colones mee naar huis, het kan zijn dat de biljetten volgend jaar niet meer geldig zijn.  Vlieg je met United, Delta, American Airlines, Air France, Iberia,  Copa en KLM? Dan betaal je geen vertrekbelasting meer. Die zit al in de ticketprijs. Soms verkopen ticketbureaus echter tickets zonder vertrekbelasting, zodat de verkoopprijs dan lager lijkt.

Dieven
Praktische zaken en handige tips Holland Hotels Costa Rica
Je laat toch ook niet je tas met kostbaarheden zomaar onbeheerd  op het Scheveningse strand staan?
Costa Rica is een land, net als elk ander land en net als thuis, waar je ook goed op je spullen moet letten. Gewelddadige overvallen vinden hier vrijwel nooit plaats. Maar wel zijn er diefjes die er snel vandoor gaan met de spullen als je slordig bent. Laat in de huurauto nooit tassen achter. Wees ook bedacht op ‘trucjes’ waarmee mensen de aandacht afleiden van de tassen of belangrijke eigendommen. Bijvoorbeeld wanneer mensen opeens ‘per ongeluk’ een grote vlek op je kleding veroorzaken (b.v. ketchup). Ga niet direct naar een toilet en accepteer zeker geen hulp bij het schoonmaken! Het komt voor dat de band van een huurauto lek gestoken wordt, waardoor hulp vragen (aandacht afgeleid!) onvermijdelijk is. Doe de auto op slot en steek waardevolle spullen bij je. Laat je niet helpen door zogenaamde “vriendelijke” jongemannen. Ze leiden de aandacht af en één van hen gapt dan spullen weg van de voorbank. Ga je naar het strand? Laat helemaal niets in de auto achter, zelfs geen handdoek (want daar zou wel eens de I-Pod of het mobieltje onder verstopt kunnen liggen) en laat het dashboardkastje open staan. Neem een onopvallende tas mee met de hoogstnoodzakelijke dingen, als dat dan gestolen worden is dat geen ramp. Toeristen met dure grote tassen en elektronische apparaten werken als een grote rode vlag en als een sirene op dieven. Ook wanneer je met de bus reist: houd altijd je tas in de gaten en leg in principe zo min mogelijk in de bagagerekken van de bus. En als er iets onverwachts gebeurt (iemand laat een handvol kleingeld vallen bijvoorbeeld): grijp eerst naar je eigen tas! Geld en documenten op het lijf dragen. VERLIES JE PASPOORT NIET, DAT GEEFT EEN HOOP ELLENDE!!

TIP: koop een staaldraadje van 2 meter lang met een hangslotje (€ 3 bij de Action) en maak daarmee de koffers vast aan de autostoel.

Openbaar Vervoer
Openbaar vervoer is goed geregeld en niet duur. Je bent wel veel reistijd kwijt en niet alle reisdoelen zijn bereikbaar per bus.