Schildpadden in Costa Rica
In Costa Rica kun je diverse soorten zeeschildpadden tegenkomen: karetschildpad, onechte karetschildpad, warana of bastaardschildpad en de reusachtige lederschildpad.

Tortuguero, aan de Caribische zee staat natuurlijk het meest bekend om de zeeschildpadden, die daar in april en mei aan land komen om er hun eieren te leggen.  De baby schildpadjes worden geboren in de maanden juli tot oktober.

Bij Playa Nancite en Playa Ostional aan de noordelijke Pacific kust komen vanaf medio juni tot aan december tot wel honderdduizend schildpadden aan land om er hun eieren te leggen. Het hangt van de maanstand, eb of vloed, luchtdruk enz. af wanneer ze komen. Want als ze komen, komen ze allemaal tegelijkertijd!

Schildpaddenproject Rancho Burica in Punta Banco

We zijn druk bezig geweest met het schildpaddenproject hier in Rancho Burica in Punta Banco.  Er zijn vele vergaderingen geweest op de Rancho met het dorpsbestuur, lokale politie, wild-life agenten/ambtenaren en de betrokken locals van Punta Banco met als doel het illegaal rapen van de eieren te stoppen. Uiteindelijk met direct succes, onder meer door patrouilles dagelijks in de avond/nacht door locals en Rancho Burica toeristen. Resulterend in volle viveros (hatcheries/broedplaatsen) in het dorp en ook een kleinere in de Rancho op het terrein. Om officieel erkend te worden moet het project aan een aantal voorwaarden voldoen en dit houdt in dat er in geïnvesteerd moet worden. Dit willen we realiseren door middel van een crowd funding campagne, waar u uw financiële bijdrage kunt storten. Alle kleine beetjes helpen!

Na twee maanden broeden lekker warm onder een halve meter zand komen de nesten uit. Het uitzetten op het strand is een waar spektakel! Krioelende kleine schattige beestjes spartelen om bij de zee te komen om aan hun zwerftocht over de wereldzeeën te beginnen, om eenmaal, als ze zover zijn, na ongeveer 15 jaar terug te keren op datzelfde strand om hopelijk ook weer eieren te leggen… Wonder van de natuur!  Te aanschouwen bij Rancho Burica… vanaf medio oktober tot in de loop van januari komen er nesten uit!

.

Duizenden schildpadden komen tegelijkertijd het strand op om er hun eieren te leggen▼

Schildpadden in Costa Rica
Ook in Ojochal (Zuid Pacific) is een vereniging die de schildpadden beschermt.
’s Nachts wordt er gepatrouilleerd op Playa Tortuga (schildpadstrand). Als een schildpad van juli tot september haar eieren heeft gelegd dan wordt eerst de plek nauwkeurig ingemeten en daarna worden de eieren weer opgegraven en herbegraven op een speciaal afgeschermd en bewaakt stukje strand. Dagelijks worden de nesten gecontroleerd. Als in de maanden oktober – december de nesten uitkomen worden de baby schildpadjes weer losgelaten precies op de plek waar moeder schildpad de eieren heeft gelegd. Van de ongeveer 100 – 120 babyschildpadjes komen er hopelijk ooit één of twee terug om de cyclus van voorplanting voort te zetten.
Kijk HIER op de website als je interesse hebt om er stage te gaan lopen.

Dichtstbijzijnde Holland Hotels:
La Cacatúa Lodge
Villas Rio Mar
Jardin de los Monos, 
Bij Jardin de los Monos is ook een ander schildpaddenproject te bezoeken!