Gezond blijven

ananasOnze adviezen zijn gericht op gezonde reizigers.
Reizigers die zwanger zijn of (zware) medicijnen gebruiken raden wij om nader advies te vragen bij de huisarts of GGD.

Waarschuwingen
Het Ministerie van Gezondheid van Costa Rica geeft geen speciale waarschuwingen af.
Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse zaken geeft geen waarschuwingen af voor Costa Rica.

Zwangere vrouwen
In tropische landen komen ziektes voor die van invloed zouden kunnen zijn op de gezonde groei van de baby. Omdat de eerste drie maanden van de zwangerschap zo belangrijk zijn voor de vorming en opbouw van het ongeboren kind is het wellicht verstandig uw vakantie naar een tropisch land even uit te stellen.
Het Zika virus kan een risico vormen, alhoewel er geen enkel wetenschappelijk bewijs is dat er een verband bestaat tussen het Zika Virus en microcefalie.

Voorbereiding
Vaccinaties zijn niet verplicht in Costa Rica.
Indien u 24 uur of langer in Panama, Colombia of andere landen bent geweest waar gele koorts bestaat (overstappen op het vliegveld telt niet mee) moet u kunnen aantonen dat u tegen gele koorts bent ingeënt.
Geadviseerd worden inentingen tegen DTP en Hepatitus A&B. Vraag dit na bij de GGD of een adviescentrum voor reizen in de tropen.
Tegen Dengue, Zika of Chikungunya zijn geen vaccinaties voorhanden.
Malaria komt praktisch niet voor in Costa Rica.

Zika, Chikungunya en Dengue virus (knokkelkoorts) en Malaria
Deze vier ziektes zijn al heel lang bekend in tropische landen.tijgermug
Zika-, Chikungunya- en Dengue- virus komen voor in gebieden waar het met de hygiëne niet zo nauw genomen wordt. Lege blikjes, rotzooi en oude autobanden zijn de ideale broedplaatsen voor de larven van deze mug. De mug moet ook leven in een gebied waar het Zika, Chikungunya of Dengue virus voorkomt. De mug moet eerst iemand met de ziekte hebben geprikt om de ziekte daarna pas over te kunnen brengen op de volgende persoon die door deze mug wordt geprikt.
De mug heeft een leefgebied van 300 tot 500 meter.
Zika: is een milde ziekte. Eén op de vier mensen wordt werkelijk ziek en dat kan 2 tot 7 dagen duren. Koorts, huiduitslag, ontstoken ogen, spierpijn zijn symptomen.
Dengue is er in verschillende gradaties, van een paar dagen tot een langere periode ziek zijn. Ook hier zijn de symptomen koorts, hoofdpijn, pijn acher de ogen, spierpijn, misselijkheid.
Chikungunya begint met koorts en gewrichtspijn daarna hoofdpijn, uitslag. Herstel kan langere tijd in beslag nemen.
Malaria
Malaria komt nauwelijks voor in Costa Rica, tenzij u van plan bent om langdurig onherbergzame indianenreservaten ergens ver in het binnenland te gaan bezoeken, waar vrijwel nooit een toerist komt. Want in die onherbergzame gebieden komt zeer sporadisch malaria nog wel voor, in 2013 waren dat 7 personen, allemaal indianen die in dat gebied wonen. Malaria wordt overgebracht door de malaria muskiet.
Er bestaat een medicijn om te voorkomen dat u malaria krijgt. De tabletten zijn echter kostbaar en niet zonder risico’s. U kunt beter uit die gebieden wegblijven.

Muggen
Muggen zijn er overal in Costa Rica. De mug is het meest actief net voor en na zonsondergang. De tijgermug is ook overdag actief. Muggen komen meer voor in waterrijke gebieden, vooral als het om gebied gaat 500 meter rondom stilstaand water. Muggen hebben een enorme hekel aan wind, en zoeken dus warme, donkere, beschutte plekjes op, bijvoorbeeld onder een tafel, of in het bos. Slaapkamers dus flink ventileren met de ramen open en de ventilator aan.

Niet alleen deet helpt tegen muggen, muggen houden ook helemaal niet van Vicks. U weet wel, dat goedje wat je als kind op je borst moest smeren als je erg verkouden was. Muggen houden wél van lekkere geurtjes die u gebruikt zoals deodorant, geurige shampoos en vloeibare douche-gels. Gebruik dus neutrale zeep en deodorant. Hotelkamers met ventilator zijn prima, want muggen houden helemaal niet van tocht.
Geadviseerd wordt om risicogebieden,  zoals achterbuurten waar men het niet zo nauw neemt met de hygiëne, te mijden.
Op het strand komen zandvlooien voor die omstreeks zonsondergang te voorschijn komen en op uw benen springen. Niet fijn en pijnlijk.
In elke supermarkt zijn flesjes en spuitbusjes te koop met deet  in allerlei sterktes tegen de muggen. Bij de “farmácia” zijn tubetjes met goede zalf tegen de jeuk te koop.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen? Neem dan het recept mee. Handig als u onderweg nieuwe medicijnen moet kopen.medicijnen
In sommige gevallen moet u op het vliegveld een engelstalige verklaring van uw arts kunnen tonen, met name als het om injectiespuiten en zware medicijnen betreft die onder de opiumwet vallen.
In uw reisapotheek mogen naast de pleisters en aspirines de anti-diarree tabletten niet ontbreken.
Loperamide is een paardenmiddel tegen diarree, maar niet geschikt voor zwangere vrouwen of personen die andere medicijnen slikken. Drink vooral veel water of cola zonder prik.

Eten en drinken
Op veel plekken in Costa Rica wordt gezegd dat het water veilig is om te drinken. Meestal vanwege het feit dat er (veel) chloor aan het water is toegevoegd. Wij raden u  echter aan om tijdens uw vakantie geen risico te nemen en flessenwater te drinken. Gewoon voor de zekerheid!
In restaurants is het eten doorgaans van goede kwaliteit. Maar bij bushaltes en tentjes langs de weg ziet u nog wel eens van die glazen kastjes staan met een warmtelamp er in waar dan vleespasteitjes in worden bewaard.  Dat is natuurlijk vragen om problemen! Hamburgers kunnen ook nog wel eens een probleem zijn omdat ze niet door en door gaar zijn gebakken.

Mocht u toch ziek worden
apotheekBijna overal zijn “farmácias” = apotheken/drogisterijen waar u makkelijk alle mogelijke medicijnen kunt krijgen, ook zonder recept. Meestal is een arts aanwezig in de farmácia.
Ziekenhuizen en doktersposten zijn er door het hele land verspreid. Er zijn doktersposten, de zogenoemde Ebais en de ziekenhuizen die toebehoren aan de “Caja Costarricense de Seguro Social”,  het Costaricaanse ziekenfonds,  de beste plek voor de eerste medische hulp. In geval van ernstigere zaken kunt beter naar een van de particuliere ziekenhuizen gaan.

En natuurlijk zal de eigenaar van uw Holland Hotel u graag helpen zo snel mogelijk weer beter te worden.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.