Het weer

Weersverwachting
San Jose

Meer weer in San Jose

Het weer in Costa Rica is in geen enkel opzicht te vergelijken met het weer in Nederland of België.
Als het in Nederland of België gaat regenen dan koelt het meteen af en wordt het somber. In Costa Rica valt er gewoon een bui regen en daarna klaart het weer op en gaat de zon schijnen. In de meeste streken komt het maar zelden voor dat het een hele dag regent.

regenCosta Rica kent acht microklimaten. Elk klimaat heeft een ander soort weer, aan de kusten is het tropisch warm, in de bergen kan het ‘s avonds koud en mistig zijn en is een trui of vest erg prettig. In de Centrale Vallei, waar San José en de andere grote steden liggen, heerst een “eeuwige lente”, meestal is het daar tussen 20 en 25 graden.
De droge tijd is van december tot medio april, de regentijd vanaf medio april tot en met november. Aan de Caribische kust kan het net andersom zijn.

In de droge tijd kan het in het noord westen van Costa Rica heel erg droog zijn, bomen en planten zijn kaal, het is erg stoffig. In het zuid westen wil het soms nog wel eens een beetje regenen waardoor alles mooi groen blijft.
In de regentijd, oftewel de groene tijd, begint normaal gesproken de dag met zonneschijn en dient u goed op te letten niet te verbranden. De straling is hier in Costa Rica erg sterk. Neem goede zonnebrandolie mee en draag een pet of hoed. In de loop van de middag begint het te regenen. Soms blijft het echter de hele dag droog en soms begint het ‘s morgens al te regenen.

ceiba in droge seizoenVooral in het regenwoud kan het natuurlijk flink regenen, de naam zegt het al. Maar als het dan regent is het niet koud (behalve boven in de bergen in het nevelwoud), neem een poncho mee of maak gebruik van een paraplu en u kunt gewoon doorgaan met genieten van de prachtige natuur van Costa Rica. Als het ‘s avonds regent koelt het lekker af en is het overal heerlijk fris.

Tijdens de regentijd komt ook een periode voor van een of twee weken, waarin het helemaal niet regent, de zogenoemde “kleine zomer”. Dit is meestal in de periode medio juli – medio augustus.
Eind september en oktober zijn de maanden waarin tropische orkanen die door de Caribische zee stormen invloed uit kunnen oefenen op het weer in Costa Rica. Het komt zelden voor dat de orkaan zelf Costa Rica treft. Maar door de kern (lage druk) van die orkanen in de Caribische zee worden wolkenmassa’s vanuit de Pacific aangezogen. Deze wolkenmassa’s botsen tegen de bergen van Costa Rica en laten vervolgens hun water vallen in de vorm van heel veel regen. U zult hier bijna nooit van die toestanden meemaken zoals men op de tv ziet in de USA en Cuba. Alleen veel regen en maar weinig wind. Wegen worden modderpoelen, rivieren stromen over. Gelukkig komt dat niet zo vaak voor. Gek genoeg kan het dan aan de Caribische kant van Costa Rica mooi droog weer zijn.

Ook in Costa Rica merken we dat er een klimaatsverandering aan de gang is. In de droge tijd gaat het ineens plotseling regenen en in de regentijd is het soms erg droog. Het weer in Costa Rica is net zo veranderlijk als in Europa en de rest van de wereld!

Via allerlei websites kunt u zien hoe het weer in Costa Rica is. Soms ziet u dan op die websites grote wolkpartijen boven Costa Rica hangen, en/of wordt er regen en onweer voorspeld. Maar dat zegt weinig over het weer waar u zich op dat moment bevindt. In het ene dorp kan het regenen, terwijl het in het dorp 10 km verderop droog is.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.