Planten en dieren

Flora (de planten)

flora costa ricaOmdat Costa Rica zoveel verschillende klimaatzones heeft, zijn er ook veel verschillende soorten begroeiing. Hoog in de bergen ligt de páramo, begroeid met gras en gedrongen bomen. Wat lager komt u terecht in de nevelwouden. Monteverde is een van de bekendste nevelwouden, maar ook ten zuiden van San José is deze bijzondere omgeving te zien. U loopt soms de hele dag met uw hoofd in de wolken!
Een groot deel van het groen in Costa Rica is tropisch regenwoud. Dat is te vinden aan beide kusten. Verder zijn er in het noorden tropische droogbossen, en in het zuiden juist de mangrovebossen die met hun wortels in het water staan, en waar krokodillen en kaaimans leven.

De nationale bloem van Costa Rica is een orchidee (Guaria Morada; foto rechts onder) en de nationale boom is de Guanacaste (groeit vanaf zeeniveau tot 900 m), die holland hotels costa ricaschitterende zaden in de vorm van oren heeft.

Fauna (de dieren)

Het dierenleven is heel veelzijdig. Hieronder staan wat aantallen en hoogtepunten:

rond de 865 soorten vogels quetzal, motmot, kolibri’s, gieren, toekans, papegaaien, trogons, ijsvogels, spechten en de nationale vogel yigüirro
circa 150 soorten amfibieën gifpijlkikkers, grote padden
circa 215 reptielensoorten slangen, hagedissen, leguanen, ctenosaurus, krokodillen, kaaimannen en natuurlijk schildpadden
meer dan 240 zoogdier soorten luiaarden, apen, neusbeertjes (coati), jaguars, agouti’s, miereneters, vleermuizen, wasberen, tapirs
minstens 35.000 insectensoorten morpho vlinder (spectaculair groot en blauw), bladsnijmieren en nog vele, vele andere…
zeedieren, rivieren dolfijnen, bultrugwalvissen, schildpadden, papegaaivissen en 130 soorten zoetwatervissen

red eye frogBepaalde dieren vindt men specifiek op bepaalde plaatsen in Costa Rica. Schildpadden komen bijvoorbeeld aan land in Tortuguero (aan de Caribische kust) en in de buurt van Tamarindo (aan de Pacific kust). De gifpijlkikkers leven met name in de nevelwouden in de bergen. Luiaards komt u zeker tegen in Nationaal Park Manuel Antonio (aan de Pacific kust) of tijdens een tocht door de mangroven van de rivier Sierpe. Daar zijn ook de capucijneraapjes, eekhoornaapjes en brulapen. De spin-apen (spider monkeys) zitten juist voornamelijk aan de Caribische kant van het land.

De zeedieren zijn natuurlijk ook heel interessant. Walvissen kunt u langs de Pacific kust zien van juli tot oktober en van januari tot april. Ze bezoeken met name de kust bij Marino Ballena (ten noorden van Ojochal), om daar te paren en hun jongen ter wereld te brengen. Maar ook te bewonderen aan de zuidkant van het schiereiland Nicoya! Informeer eens bij Beach Hotel Celaje, of Fidelito Holiday Ranch, Villas Rio Mar of Hotel El Mono Feliz.  Zowel morphohet Noorden als het Zuiden van de Pacific kust zijn geschikt om te duiken. U zult rifhaaien kunnen zien, grote roggen, papegaaivissen, ballonvissen – en nog veel meer!

Costa Rica beschermt de dieren in het wild. Daarom zult u nergens met dolfijnen kunnen gaan zwemmen. Men is bezig de commerciële dierentuinen te sluiten zodat alleen opvang centra overblijven voor dieren die in nood zijn. Bijvoorbeeld het Jaguar Centrum aan de Caribische kust, in de buurt van onze hotels El Arbol, Geckoes Lodge en Tree House Lodge. Zeker de moeite waard om te bezoeken.

Voor vogel liefhebbers is Costa Rica een paradijs.

vogeltrek amerika

Het land ligt tussen Noord en Zuid Amerika in zodat er eigenlijk altijd weer trekvogels zijn die vanuit het noorden of het zuiden Costa Rica opzoeken om de winter te ontvluchten.
Meer dan 865  vogelsoorten worden in Costa Rica waargenomen. Natuurlijk is er een website met heleboel informatie over en foto’s van de vogels in Costa Rica. Kijk hier maar eens.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.