Praktische zaken

overdekte markt San JoséKlimaat

Het klimaat van Costa Rica is tropisch. Dat betekent dat er vrijwel het gehele jaar door een aangename temperatuur heerst. Er zijn 8 verschillende klimaatzones en dus is het weer eigenlijk overal weer anders. Er is de droge periode, van december tot en met april. Mei tot en met november wordt het groene seizoen genoemd, dan regent het vaker. Meestal beperkt dit zich tot een flinke hoosbui in de loop van de middag of avond. In oktober regent het meer, maar is het aan de Caraïbische kust juist dan vaak droog en zonnig.
De temperatuur wordt in Costa Rica mede bepaald door het landschap. Door het midden van het land loopt een bergketen. San José ligt hier op een hoogvlakte (rond 900 meter), waardoor het hier niet extreem warm wordt. De temperatuur ligt meestal rond de 21 graden. In de laaglanden aan beide kusten kan de temperatuur in de droge periode oplopen tot boven de 30-35 graden.

Geld

In Costa Rica wordt  betaald met colones. De koers van de Colon ten opzichte van de US dollar en de Euro is aan schommelingen onderhevig, zo waren  590 colones  €1 waard  en voor U$ 1 krijgt u 554 colones. (april 2017) . Met een Nederlandse pinpas (voorzien van Maestro-logo) kunt u bij een heel veel banken in Costa Rica geld opnemen. Betalen met de pinpas kan niet, maar de credit cards (MasterCard en Visa) worden bijna overal geaccepteerd. Amerikaanse dollars worden door hotels geaccepteerd, maar in lokale winkels is dit niet altijd het geval. Zorg dus altijd voor contant geld (colones) op zak.
Wissel geen dollars in voor colones op het vliegveld in San José, u krijgt absoluut een zeer slechte koers!
Rabo bankpassen, maar wellicht ook andere bankpassen dienen via de website van uw bank geldig gemaakt te worden voor gebruik buiten Europa.
Pas op met de nieuwe passen van de ING-bank. Deze vertonen nogal eens kuren! Lees hier . Neem voor de zekerheid een VISA card mee.
20 mil colones

paspoortReisdocumenten

Om Costa Rica in te komen, hebt u een (Nederlands of Belgisch) paspoort nodig dat één dag na terugkomst in Nederland of België nog geldig is. Kinderen moeten een eigen paspoort hebben. Reeds bij vertrek uit Europa moet u kunnen aantonen een terugreisticket in bezit te hebben. Personen met een Belgisch of Nederlands paspoort mogen maximaal tot 90 dagen in Costa Rica verblijven, daarna moeten ze voor tenminste 72 uur Costa Rica verlaten.
Meer informatie hier.

Belangrijke informatie indien u via de USA reist, ook voor een tussenstop: klik dan hier. U hebt namelijk een ESTA-visa vrijstelling nodig. In de USA moet een Belgisch of Nederlands paspoort nog minimaal één dag geldig zijn op de dag van vertrek uit de USA. Reist u via Canada dan heeft u ETA nodig om via dat land naar Costa Rica te reizen. AANVRAGEN
Indien u uw paspoort kwijt raakt in Costa Rica dan kunt u bij de  ambassade in San José een nieuw paspoort krijgen. U heeft een nieuw paspoort nodig indien u via de USA terugreist. Het duurt echter soms wel 3 weken voordat u een nieuw paspoort krijgt. Een noodpaspoort duurt enkele dagen, maar daarmee mag u niet via de USA of Canada terugreizen.
PAS GOED OP UW PASPOORT, verlies of diefstal van het paspoort bezorgt u heel veel ellende en kan het directe einde van uw vakantie betekenen. U mag niet rondreizen door Costa Rica zonder een origineel en geldig paspoort en/of rijbewijs. U zult in de meeste gevallen een hotel dicht bij de ambassade moeten gaan opzoeken en daar afwachten tot u weer in het bezit bent van geldige reispapieren.
Op reis bewaart u uw paspoort op uw lichaam in een speciaal reistasje, tijdens verblijf in hotels in de kluis van het hotel. Maak een kopie van uw paspoort + kopie van de bladzijde met de stempel van de migratiedienst van Costa Rica (is op de dag van aankomst in uw paspoort gezet) en leg dat in uw auto. Zo reist u veilig.
Elektronische apparaten: Op Schiphol, en reizend naar of via de USA, dient u al uw elektronische apparaten voor het instappen aan te zetten. De apparaten dienen te werken. Indien de accu leeg of kapot is en het apparaat niet aangezet kan worden, dan moet u dat apparaat helaas op Schiphol achterlaten . Stop dergelijke apparaten met defecte accu’s in de koffer die meegaat in het bagageruim van het vliegtuig. Beter nog: koop een nieuwe accu!

Controles.
De controle is bijzonder streng in de USA. Maak absoluut geen grapjes, wordt niet brutaal. Blijf onder alle omstandigheden altijd beleefd en werk altijd mee. Volg alle instructies heel nauwkeurig op. Vertel altijd de waarheid. Heel vervelend, maar dan bent u snel en zonder problemen weer voorbij de controles.

 

Bekeuringen in Costa Rica

boete betalenEen bekeuring voor te hard rijden kost al gauw veel geld. Over een doorgetrokken streep rijden kost tenminste $ 600. Hier een lijstje met wat de diverse overtredingen kosten, boetes kunnen verder omhoog gaat!

Kraanwater
Over het algemeen wordt aangeraden voorzichtig te zijn met het drinken van kraanwater. Er zijn overal flessen schoon water te koop.

stekker Stroom
Neemt u apparaten mee met een stekker, dan hebt u ook een omvormer nodig: de stroom is 110 Volt, 60 Hertz in Costa Rica. De stopcontacten en stekkers zijn naar Amerikaans model: twee platte parallelle strips.

Taal
In Costa Rica spreekt men Spaans. In veel gevallen zult u met Engels terecht kunnen in hotels, restaurants en andere plekken waar veel toeristen komen.
Wilt u toch een beetje Spaans leren? Dat kan bij Dos Palmas. Zij geven een korte gezellige cursus speciaal bedoeld voor vakantiegangers.
En wilt u Costa Rica voor langere tijd bezoeken en goed Spaans leren? Volg dan bijvoorbeeld een cursus via Languagecourse. U woont dan bij een gezin in en gaat overdag naar school.

Vertrekbelasting
Nog maar zelden hoeft u vertrek belasting te betalen. Tegenwoordig zit deze belasting ingebakken in uw ticketprijs. Nog maar zelden bij onbekende luchtvaartmaatschappijtjes moet u, als u Costa Rica verlaat,  op het vliegveld (voor het inchecken) nog een belasting van $ 33 betalen. Dit kan in Costaricaanse colones en /of Amerikaanse dollars of met creditcard betaald worden. Daar kun u uw laatste Colones dus kwijt. Neem geen Colones mee naar huis, het kan zijn dat de biljetten volgende jaar niet meer geldig zijn.  Vliegt u met United, Delta, American Airlines, Air France, Iberia,  Copa en KLM? Dan betaalt u geen vertrekbelasting meer. Die zit al in de ticketprijs.

Dieven
U laat toch ook niet uw tas met kostbaarheden zomaar onbeheerd  op het Scheveningse strand staan?
Costa Rica is een land, net als elk ander land en net als thuis, waar je ook goed op uw spullen letten. Gewelddadige overvallen vinden hier vrijwel nooit plaats. Maar wel zijn er diefjes die er snel vandoor gaan met de spullen als je slordig bent. Laat in de huurauto nooit tassen achter. Wees ook bedacht op ‘trucjes’ waarmee mensen de aandacht diefafleiden van de tassen of belangrijke eigendommen. Bijvoorbeeld wanneer mensen opeens ‘per ongeluk’ een grote vlek op uw kleding veroorzaken (b.v. ketchup). Ga niet direct naar een toilet en accepteer zeker geen hulp bij het schoonmaken! Het komt voor dat de band van een huurauto lek gestoken wordt, waardoor hulp vragen (aandacht afgeleid!) onvermijdelijk is. Doe de auto op slot en steek waardevolle spullen bij u. Laat u niet helpen door zogenaamde “vriendelijke” jongemannen. Ze leiden de aandacht af en één van hen gapt dan spullen weg van de voorbank. Gaat u naar het strand? Laat helemaal niets in de auto achter, zelfs geen handdoek (want daar zou wel eens de I-Pod of het mobieltje onder verstopt kunnen liggen) en laat het dashboardkastje open staan. Neem een onopvallende tas mee met de hoogstnoodzakelijke dingen, als dat dan gestolen worden is dat geen ramp. Toeristen met dure grote tassen en elektronische apparaten werken als een grote rode vlag en als een sirene op dieven. Ook wanneer u met de bus reist: houd altijd uw tas in de gaten en leg in principe zo min mogelijk in de bagagerekken van de bus. En als er iets onverwachts gebeurt (iemand laat een handvol kleingeld vallen bijvoorbeeld): grijp eerst naar uw eigen tas! Geld en documenten op het lijf dragen. VERLIES UW PASPOORT NIET, DAT GEEFT EEN HOOP ELLENDE!!

Kijk eens op costarica.pagina.nl of wereldwijzer.nl  voor veel belangrijke informatie.
TIP: koop een staaldraadje van 2 meter lang met een hangslotje (€ 3 bij de Action) en maak daarmee de koffers vast aan de autostoel.

Openbaar Vervoer
Openbaar vervoer is goed geregeld en niet duur. U bent wel veel reistijd kwijt en niet alle reisdoelen zijn bereikbaar per bus.

// ]]>

Category: Costa Rica
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.